Yoga

Yoga i den moderne verden

Yoga har i løbet seneste år på godt og ondt spredt sig til Vesten. Godt fordi yoga er en meget effektiv måde at arbejde med kroppen og sindet på. Dårligt fordi meget af den yoga som der i dag udbydes er af meget overfladisk karakter og dybest set har meget lidt tilfælles med den oprindelige yoga tradition.

Det er meget få steder man i dag kender yoga videnskabens fulde udstrækning, og drager fordel af dette komplette systems muligheder. Yoga kan praktiseres med mange formål og på mange niveauer, og den praktiserendes målsætning og indsats afgør resultatet af praksisen. Med kyndig vejledning og rigtig integration er yoga i sin essens et energi- og bevidstheds arbejde, hvor man lærer sin fysiske og subtile struktur at kende og på denne vis kan bringe alle aspekter af ens personlighed i balance.

Ordet yoga har flere betydninger, men en af de mere anvendte er forening: foreningen mellem jeget og Selvet – Atman, vores højeste bevidsthedspotentiale.

Yoga tradition

Yoga er en flere tusind år gammel tradition der har sin oprindelse i Indien. Yoga har i løbet af de sidste 50 år bredt sig til Vesten, hvor det har vist sig, at yoga er et universelt fænomen, som kan praktiseres af alle uanset alder og kultur. Yoga udgør et komplet system til harmonisering og styrkelse af både krop og sind. I udøvelsen af yoga indgår en række fysiske stillinger, både af statisk og mere dynamisk karakter, hvilket bidrager til at styrke og smidiggøre hele kroppen, mens man på de mere avancerede niveauer arbejder direkte med sindet gennem meditation og koncentration.

Yoga Sutras: Læren om sindets beherskelse

En af de klassiske tekster, som omhandler den menneskelige bevidsthed og beherskelsen af sindet er Yoga Sutras, der blev udarbejdet af den berømte yogi Patanjali. Vi ved i dag meget lidt om Patanjali og hvornår præcist han udformede Yoga Sutras. Til gengæld er der stor enighed om, at Yoga Sutras er en af de klassiske og mest citerede manualer om yoga.

Yoga: At stilne sindets bevægelser

Patanjali indleder Yoga Sutras med at erklære formålet med yoga: ”Yoga stilner sindets bevægelser” (Yoga Sutras I.2). En ofte anvendt analogi om sindet i de orientalske traditioner er sammenligningen med en sø. Når søen er i uro, og der er bølger og krusninger på overfladen, kan man ikke se gennem vandet. Ved at stilne sindet, som dette sutra erklærer, stilnes krusningerne på søens overflade og vandet er helt klart og transparent. Alle vores tanker, bekymringer og forstyrrende følelser holder vores sind i kontinuerlig bevægelse, så vi ikke er i stand til at fornemme dets bagvedliggende principper, som ultimativt er Atman, vores højeste bevidsthedspotentiale. Fundamentet for enhver spirituel praksis er at man lærer at beherske sindet. På de indledende stadier i denne proces kræver det en sund og velfungerende psyke.

Muligheder med Yoga

Yoga kan anvendes mange niveauer: som en meget effektiv metode til frigørelse stress og spændinger – fra både krop og sind, eller som teknik til at udforske vores bevidstheds- og energimæssige strukturer og derigennem åbenbare vores fulde potentiale som mennesker.  I dag er der mange som tager på yogaferie, som giver en god mulighed for i en kort og intens periode at trække sig til tilbage og fordybe sig i yogaen. læs mere om yogaferie her.

 

Mindfulness Yoga Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s