Mindfulness

Mindfulness er blevet et meget populært og anvendes i stigende grad i som metode til personlig udvikling og i behandlingen af blandt andet stress, angst og depression.

Mindfulness – Bevidst Nærvær

Det engelske ord mindfulness peger på sindets evne til at forholde sig bevidst til sine oplevelser. Vi kan oversætte mindfulness til bevidst nærvær eller bevidsthed tilstedeværelse, men efterhånden er ordet mindfulness ved at været integreret i det danske sprog. Jon Kabat-Zinn, som var den første til at inddrage mindfulness meditation i en terapeutisk sammenhæng, definerer mindfulness på følgende vis: ”Mindfulness betyder, at man er opmærksom på en særlig måde: med vilje, i nuet og uden at bedømme”.

Formålet med mindfulness

Det overordnede formål med mindfulness er at give brugeren eller den praktiserende en større grad af mental frihed til at reagere konstruktivt, når man oplever forstyrrende tanker, følelser i forskellige situationer. Den mentale frihed i mindfulness opstår, når man bliver i stand til at vælge, hvor meget energi og opmærksomhed, man selv ønsker at give sine tanker, bekymringer og følelser.

Mindfulness: En tanke er bare en tanke

En central pointe i mindfulness er, at psykisk sundhed og velvære ikke er afhængig af tankernes indhold, men af selve vores forhold til tankerne. Det vil med andre sige, at en tanke bare er en tanke.  Vores tanker, selvom de er negative eller destruktive for os, er i sig selv harmløse. Det som er afgørende er den  betydning, som vi tillægger vores tanker, bekymringer og følelser.

Mindfulness øvelser

De forskellige mindfulness øvelser; meditation, yoga, afspænding mm., lærer gradvist brugeren at opnå denne mentale frihed.  Her kan du prøve en kort mindfulness øvelse. Der findes mange forskellige øvelser. Det vigtigste er dog først fremmest at man har en regelmæssig daglig praksis af mindfulness. En god introduktion til mindfulness kunne være et 8-ugers mindfulness kursus eller et mindfulness meditations retreat

Mindfulness Yoga Blog

Et svar til Mindfulness

 1. Alan Lund siger:

  Får lyst til at kommentere på din blog. Tanken er ikke anderledes end alle andre fænomener der viser sig i bevidsthedens tomrum. Opstår der derimod et særskilt forhold mellem bevidsthed og tanke, er identifikationen allerede i gang. Lykkedes det bevidstheden at lade tanken passere uden at gribe om den, forbliver bevidstheden uforstyrret i sin oprindelse. Og skridtet videre derfra, er bevidsthedens undersøgelse af bevidstheden.
  Jeg oplever mindfulness som det første skridt hen imod en undersøgelse af bevidstheden. Men undersøgelsen er ikke sat i gang, før forholdet til tanken for alvor er brudt 🙂

  Held og lykke med din blog!

  Hilsner fra
  Alan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s